تغییر دید
در فرهنگ دینی اسلام کار و تلاش جوهر مرد است و تلاش در راستای امور معاش هیچگونه ننگ و عاری حساب نمیشود. آنچه موجب سرافکندگی انسان میباشد دست بسته پیش امیر ایستادن و ذلت دیگران کشیدن برای لقمهای نان است و الا آهن تفته را به دست کردن خمیر نه مایه خجلت است و نه مایه شرم ساری، اما متاسفانه برخی با غرورکاذب خود، زحمت کشیدن و از دست رنج خویش خوردن را مایه فرومایگی میدانند، در حالیکه از حضرت علی (ع) نقل شده است که فرمود:
روزی در مدینه سخت گرسنه بودم، از شهر بیرون شدم تا کاری پیدا کنم و مزدی به دست آورم. مقداری از شهر دور شدم به کنار خانه زنی رسیدم و دیدم مقداری گِل خشک انباشته است دانستم وی میخواهد آن گِلها را جهت ساختمان، تر کند، به نزد او رفتم و با وی قرار بستم درازای هر دلو بزرگ آب که بر آن گِلها بریزم یک دانه خرما بستانم. شانزده دلو کشیدم و از سنگینی دلوها دستم تاول زد. وی شانزده دانه خرما به من داد و من خرماها را به نزد پیامبر (ص) بردم و دو نفری آنها را خوردیم .(بحار ج 41 ص 33)
این همان روحیهایست که از تواضع و افتادگی بر میخیزد که عزت نفس راتا آنجا میکشاند که پایینترین شغلها را قبول میکند تا تحت منت هیچ کس واقع نشود و این روحیه بالا را ما میتوانیم در ماجرای بوعلي سينا و مرد كناس به خوبی ببینیم،« يك وقتي بوعلي با همان كبكبه و دبدبه و دستگاه وزارتي و غلامها و نوكرها داشت از جايي عبور ميكرد. به يك كناسي برخورد كرد كه داشت كناسي ميكرد و مستراحي را خالي مينمود. بوعلي هم معروف است كه سامعۀ خيلي قوي داشته و حتي مطالب افسانه واري در اين مورد ميگويند. كناس با خودش شعري را زمزمه ميكرد. صدا به گوش بوعلي رسيد:
گرامي داشتم اي نفس از آنت
كه آسان بگذرد بر دل جهانت
بوعلي خندهاش گرفت كه اين مرد دارد كناسي ميكند و منت هم بر نفسش ميگذارد كه من تو را محترم داشتم براي اينكه زندگي بر تو آسان بگذرد. دهنۀ اسب را كشيد و آمد جلو گفت: انصاف اين است كه خيلي نفست را گرامي داشتهاي!از اين بهتر ديگر نميشد كه چنين شغل شريفي انتخاب كردهاي! مرد كناس از هيكل و اوضاع و احوال شناخت كه اين آقا وزير است. گفت: «نان از شغل خسيس خوردن، به كه بار منت رئيس بردن» بوعلي از خجالت عرق كرد و رفت.»(مجموعهآثاراستادشهيدمطهرى، ج22، ص: 796) برای ایجاد روحیه تلاش باید این دید را تغییر داد زیرا هرکس با نحوه تفکر خود زندگی میکند، واین نوع تفکر افراد است که میتواند محرک یا مخدر باشد. در این راستا ارائه روایات مشوق کار و تلاش و نشان دادن الگوهای عملی میتواند مفید فایده باشد.