تسویف به چه معناست
تسویف
التسويف في الأمر: المطل و تأخيره و القول بأني سوف أعمل ( مجمع البحرين، ج5، ص73)
تسویف در امری یعنی طول دادن و تاخیر انداختن کار و این که شخص مرتب بگوید این کار را در آینده
انجام میدهم و به همین صورت کار را تاخیر بیاندازد. وقتی «تسویف» دامنگیر انسان میشود و عمر در سایه این بیماری به بطالت و وقت گذرانی كشیده میشود، در این هنگام انسان همیشه به دنبال وقت مناسبی برای انجام عمل خود بر میآید و هیچگاه آن وقت فرا نمیرسد . فرصتها به دنبال هم از دست میروند و گرانبها ترین سرمایه انسان كه همانا عمر اوست در حالی به پایان میرسد كه او توشهای از آن برنداشته است .
پيامبر اکرم(ص) مىفرمايد: «اى ابوذر از اهمال کارى نسبت به اهداف خود برحذر باش زيرا تو امروزت را در اختيار دارى نه آينده ات را» لذا بر هر کسی لازم است امروز را که در آن است در یابد و بداند فردا زمانی دیگر است و کار دیگری میطلبد. و این امروز و فردا کردنها منجر به سنگينتر شدن بار فرداها مىشود و نگرانى از کارهاى مانده و دشوارى انجام آنها به مرور زمان، منجر به بيمارىهاى عصبى و يا بىتفاوتى نسبت به امور مىشود، و به دنبال آن بىنظمى و عدم تعهد نسبت به مسؤوليتها رخ مىدهد. و از همه مهمتر فرصتها از دست مىرود.
امام صادق(ع) میفرمایند: «فتدارک ما بقی من عمرک و لا تقل غداً أو بعد غد، فإنّما هلک من کان قبلک بإقامتهم علی الأمانی و التسویف حتی أتاهم أمرالله بغتهً و هم غافلون»( بحار الأنوار الأطهار ج70 ص 76 ) پس ما بقی عمر خویش را دریاب و مگو فردا یا پس فردا؛ زیرا کسانی که قبل از تو میزیستند، به سبب دو چیز هلاک شدند: یکی باقی ماندنشان بر آرزوها، و دیگری امروز و فردا کردنها، تا اینکه (مرگ و) امر خدا ناگهانی آنان را گرفت؛ در حالی که آنان در غفلت به سر میبردند. یکی از آفات تسویف از بین رفتن نیروی بدنی میباشد و با از بین رفتن این سرمایه عظیم، انسان از بسیاری از کارها باز میماند و آن بازدهی یک نیروی کار فعال را نخواهد داشت، لذا انسان باید نیرو و زمان نقد را در یابد و از به تاخیر انداختن امور به جد پرهیز کند. فرهنگ سازی این امر و آگاه سازی جوانان نسبت به آفات تسویف میتواند گامی موثر در تشویق افراد به کار و تلاش باشد.