تاثیر روابط همسران بر تربیت فرزند از منظر اسلام
نویسندگان:"سمیرا ارمودی ، راضیه پاکدامن نایینی”
از آنجایی که خانواده ها از گذشته تا به امروز با مسئله تربیت فرزند رو به رود بوده اند و پدر و مادر دو عنصر اصلی در شکل گیری فرزند خود هستند، ضروری تا به این مساله مهم پرداخته شود. امروزه والدین برای تربیت فرزندان خود بیشتر با نگرانی همراه هستند و مسئله تربیت آن ها برایشان ضروری ، بنابراین با تحقیق در این موضوع و اهمیت آن در کمک به تربیت فرزندان شایسته و رسیدن به روا بط مطلوب و خانواده سالم کمک به جامعه سالم تری می کنیم. با مطالعات بدست آمده در مقالات و کتاب های متعدد به ضرورت این تحقیق و توجه به مسئله روابط همسران و تأثیر آن بر فرزندان پی برده ایم زیرا اگر به این مسئله رسیدگی نشود و با علم به موضوع رفتار نشود ابتدا روابط همسران دچار ناهنجاری شده و سپس فرزندان دچار آسیب روحی می شوند و حال با استفاده از تجربیات گذشتگان که دراین عرصه تحقیق کرده اند می خواهیم به نتایج جدید تری برسیم ، ابتدا در این مقاله به مفهوم شناسی واژه ها پرداخته ایم که در این مقاله کلید واژه های ما تربیت، زوج، روابط و ولد است که در لغت و اصطلاح به آن پرداخته شده است.
سپس جایگاهی که خانواده در قرآن دارد را مطرح کرده ایم، از منظر قرآن هدف خانواده سلامتی و پویایی روان زن و شوهر و فرزندان است سپس به الگوبودن خانواده در تربیت پرداخته شده که در خانواده است که آینده سازان هر جامعه رشد و نمو می کند خانواده سالم فرزندان سالمی را به جامعه تحویل می دهد. پدر و مادر که دو رکن این جامعه کوچکند الگوی مقدسند برای کودکان معصوم که آینده جامعه در گروه آن هاست همچنین به مسئله تربیت فرزند پرداخته ایم. امروزه تربیت فرزندان از دشوار ترین، حساس ترین و پر ثمرترین وظایف بشری به ویژه والدین است که نتیجه نهایی آن هم به خانواده و هم به جامعه باز می گردد.
بالاترین روش تربیت روش رفتاری است. در همه عرصه های زندگی باید با عمل دعوت به خوبی کنیم از شیوه های تربیتی پیامبر شیوه رفتاری بود که به نمونه هایی از آن پرداخته ایم. سپس توصیه های ارزشمندی در باب روابط همسران و فرزندان در آموزه های اخلاقی اسلام را بیان کرده ایم که دو نمونه آن را مورد بررسی قرار داده ایم.
۱.محبت الف) محبت به همسر : خداوند در قلب مرد و زن محبت فوق العاده ای قرار داده است که بقای پیوند ازدواج را تضمین می کند. یکی از موثر ترین چیزهایی که سبب دوستی و استحکام آن میشود و از فاصله ها میکاهد، اظهار عشق و محبت بر زبان هاست. ب) محبت به فرزند: کودک آیینه تمام نمای خانواده خویش است که خوبی، بدی و هر آنچه را از آنها می بیند و میشنود، در خود منعکس میسازد از این رو کوشش والدین در تربیت فرزندان از بزرگ ترین کارهاست. اساس پرورش و تربیت فرزندان دوران خردسالی است. باید از هنگام انعقاد نطفه و از دوران حمل برای تربیت او اقدام و مراقبت و تلاش کرد. پدران و مادران و بالاخص مادران در قبال فرزندان خویش و اجتماع، بزرگترین و سنگین ترین مسؤلیت را خواهند داشت.
۲.احترام الف) احترام به همسر : زن و شوهر ، حتما باید حرمت هم را نگه دارند زیرا برای هر کس، سخت ترین کارها این است که حرمت و شخصیتش از بین برود و در عین حال تمام روابط موفق بر احترام دو جانبه بنا نهاده شده است. احترام ابعاد مختلفی دارد که بعد مهم آن حفظ حرمت همسر است. مردان نباید شخصیت همسر را خصوصا پیش فرزندان خرد کنند. ب) احترام به فرزند: سفارش اسلام به محبت و دوستی در خانواده دو طرفه است. اگر سفارش شده است که به پدر و مادر خیلی احترام کنید از آن طرف هم سفارش شده است که پدران و مادران به فرزندانشان خیلی محبت کنند و به آنان احترام بگذارند. منظور از محترمانه رفتارکردن با بچه ها این است که همان طور که با دیگران ادب و نزاکت به خرج می دهند در مورد فرزندشان نیز این گونه باشند. محترمانه رفتارکردن با بچه ها کاری مطلوب و هوشمندانه است. کودکان با پیش زمینه نگاه کردن به والدین و شبیه آنها شدن به دنیا می آیند.
در آخر چند راهکار بیان کرده و سپس نتیجه گیری می کنیم . راهکار ها مانند این که آموزش و پروش که یکی از زیر ساخت های اساسی پیشرفت جامعه است محتوای درسی تصویب شده برای مدارس را با نگاه دقیق تری در سبک زندگی اسلامی تدوین کند تا فرزندان امروز پدر و مادران آگاه آینده باشند و مفاهیم ارزشی با استفاده از تکنیک های روانشناختی و تمرین های عملی به مخاطب منتقل شود تا کاملا بر جان او بنشیند.
نتیجه گیری : با توجه به آن چه گفته شد روابط همسران تاثیر فراوانی بر تربیت فرزندان دارد. آگاهی بخشی ابتدا باید از پدر و مادر شروع شود تا بتوان کل خانواده را حفظ کرد چرا که پدر و مادر هستند که الگوی فرزندان خود در خانواده هستند.
خانواده ای که مرد در آن به همسر خود شخصیت بدهد و با محبت و احترام با او برخورد کند قطعا در تربیت فرزندان خود تاثیر می گذارد و خانواده ای سالم را تحویل جامعه می دهد که تاثیرات مطلوبی روی بهبود محیط اجتماع می گذارد. حال اینکه جا دارد اشخاص متبهر در مورد تاثیر روابط همسران بر تربیت فرزند بیشتر تحقیق کرده و مهم تر از آن اینکه این ابعاد شناسایی شده، در جامعه نهادینه شده و فرهنگ سازی شود.