آسیب های کاهش جمعیت بر جامعه از دیدگاه اسلام
نویسندگاه: “نصرت زندوانی ، راضیه پاکدامن نایینی”
امام خمینی از زمان آغاز نهضت اسلامی بر مبنای فکری از جمله استقلال کشور پافشاری میکردند که با شعار: نه شرقی، نه غربی ، جمهوری اسلامی نمود پیدا کرد .
در مورد استقلال اقتصادی باید بگویم هر چند هنوز تا رسیدن به استقلال اقتصادی راه زیادی در پیش داریم اما با گامهایی که دولت سیزدهم برداشته که یکی از آنها استفاده از ارز کشور مورد نظرو استفاده نکردن از دلار است تا بالاخره روزی از وابستگی به دلار نجات پیدا کنیم و به وسیله نیروی جوانی که در اختیار داریم بتوانیم مشکلات را کنار زده و کشوری پویا داشته باشیم و علاوه بر پویایی به فکر کشوری جوان نیز باشیم تا بتوانیم چرخ اقتصاد را که به نیروی انسانی وابسته است به حرکت در آوریم .رهبر انقلاب اسلامی فرموده اند: هر جا به نسل جوان اعتماد کردیم و حداقل امکانات را در اختیارشان گذاشتیم پیش رفتیم.گزینه قطعی ملت ایران در مواجهه با دشمنان مقاومت در همه زمینه ها است .در زمینه مسائل اقتصادی هیچ بن بستی وجود ندارد .همانگونه که میبینید در تمامی این چهارموردکه علامه بیان فرموده اند علمای ما تاکید بر جوانان داشته اند بنابر این باید فکری به حال این معضل کنیم .یکی از راههایی که برای افزایش جمعیت است سوق دادن جوانان برای ازدواج همرا با کاهش سن برای ازدواج است .امروزه ازدواج دختران و پسران بسیار سخت شده است بنابر این خانواده ها باید ازدواج راهر چه ساده تر و آسانتر برگزار کنند تا جوانان تمایل به ازدواج داشته باشند.راهکار دیگر کاهش تک فرزندی است که بیشتر خانواده ها با آن درگیر هستند . داشتن یک فرزند علاوه بر اینکه بر روح و روان کودک اثر منفی میگذارد بر جامعه نیر تاثیر مخربی دارد .راه حل آخر مشوق های فرزندآوری است که با به اجرا در آمدن آن خانواده ها تمایل به فرزند زیاد داشته باشند البته این را نیز بگویم که قانونی که برای جوانی جمعیت تصویب میشود باید به آن عمل شود و وعده سر خرمن نباشد .علاوه بر اینها مسئولین نیز باید الگوی مناسب باشند یعنی اگر خود مبلغ فرزندآوری هستند خود مسئولین نیز باید چند فرزند داشته باشند تا کلامشان و رفتارشان با هم یکی باشد تا بر دیگران بهتر تاثیر بگذارد .
فرم در حال بارگذاری ...
دلایل عدم تمایل جوانان به ازدواج و ملاک های انتخاب همسر
نویسندگان : “حمیده قیومی ، راضیه پاکدامن نایینی”
ازدواج و تشکیل خانواده از مهم ترین نیازها هر انسان است که میبایست به موقع و درست به آن پاسخ داده شود، بی توجهی به این نیاز طبیعی و به تعویق انداختن آن باعث به وجود آمدن مشکلات متعددی برای فرد و جامعه میگردد.
این مقاله به بررسی مهم ترین عوامل عدم تمایل جوانان به ازدواج میپردازد، این عوامل عبارتند از : 1.ترس از ازدواج :نوعی ترس غیر واقعی از پیمان بستن و مسئولیت پذیری است که تا حدی برا افراد مجرد طبیعی
است. ترس از ازدواج دو صورت مثبت یا منفی دارد، ترس مثبت کار کردها مفیدی برا شخص قبل از ازدواج دارد اما ترس منفی موجب اضطراب و ناامیدی میشود.
2.مشکلات اقتصادی:یکی از مهم ترین موانع پیش رود ازدواج جوانان مسائل اقتصادی است که بخش بزرگی از آن به خاطر تغییر در نگرش و فرهنگ افراد جامعه است.
3.سختگیری خانواده: پدر و مادر در مسئله ازدواج فرزندان نقش بسیار مهمی دارند، خانواده ها گاهی به دلیل نگرانی برای فرزندان حساسیت و سختگیری های بیش از اندازه انجام میدهند و گاهی به نیاز آنان بی توجهی میکنند و موجب تاخیر در ازدواج و بی میلی فرزندانشان به ازدواج میشوند. 4.تحصیلات : در دین ما کسب علم و دانش سفارش بسیاری شده است اما این موضوع نباید مانعی برای ازدواج قرار بگیرد ، چرا که فرد میتواند پس از ازدواج نیز به ادامه تحصیل بپردازد.
5.روابط آزاد: گسترش روابط نامشروع در جامعه موجب شده تا بسیار از جوانان به جای ازدواج به این روابط روی آورند تا خود را از مسئولیتها ازدواج برهانند.
6.کمال گرایی: در انتخاب همسر میباست به ملاک های اسلامی و واقعی توجه کرد. اما امروزه برخی دچار ایده آل گرایی افراطی گشته اند، که این امر موجب به تاخیر افتادن و بالارفتن سن ازدواج گشته است.
در بخش دیگر این مقاله به بیان مهم ترین ملاک های انتخاب همسر از دیدگاه متخصصان و علما پرداخته ایم. این ملاک ها عبارتند از 1. ایمان و دین داری ۲. کفویت 3.اخلاق 4.اصالت خانواده
توجه به این ملاکها میتواند موجب ازدواج موفق و به آرامش رسیدن افراد بگردد.
فرم در حال بارگذاری ...
تأثیر صله رحم بر تحکیم خانواده
نویسندگان:"مرضیه دانشیار ، راضیه پاکدامن نایینی”
اسلام تحکیم پیوند خویشاوندی وصله رحم و رسیدگی به اقوام را چنان مورد توجه و تأکید قرار داده که روایات بسیاری در اهمیت این موضوع بیان شده و انسان را به ارتباط مؤثر و صحیح با آنها ترغیب و تشویق می کند. این امر نزد خداوند نیز آن قدر حائز اهمیت است که در یک حدیث قدسی چنان می فرماید: من خدای رحمان هستم، رحم را خلق کردم و نام آن را از نام خودم گرفتم، پس هر کس صله رحم کند او را به رحمت خویش متصل سازم و هر کس قطع رحم کند، او را از رحمت خویش دور نمایم.علاوه بر اهمیت صله رحم در اسلام اهمیت پرداختن به موضوع « تحکیم خانواده» ریشه در اهمیت نهاد خانواده دارد که خانواده نیز در اسلام جایگاه ویژه و مقدسی را دارا است.
در حدیثی از امام حسین علیه السلام آمده است: جز به یکی از سه نفر حاجت مبر: به دیندار،یا صاحب مروت، یا کسی که اصالت خانوادگی داشته باشد.خانواده از آن جهت مهم است که یکی از محیط هایی است، که انسان اغلب از آغاز تا پایان زندگی با آن رابطه ی تنگاتنگ و سرنوشت ساز دارد. خانواده یکی از اساسی ترین ارکان جمعه ی بشری است. این خانواده است که می تواند زمینه ساز خوش بختی و یا بدبختی انسان ها باشد.
هدف اسلام تکامل بشریت است. لذا برای تکامل بشریت اسلام توجه ویژه ای نسبت به بحث خانواده دارد و برای تحکیم آن راه های متعددی را پیش روی مسلمانان قرار داده است.اما این سؤال برایمان پیش می آید که چگونه انجام صله رحم می تواند خانواده ما را محکمتر کند اکنون در اینجا چند نمونه را برای شما بیان می کنیم:
1.ارتباط سالم
فردی که بتواند ارتباط سالم و صحیحی با دیگران برقرار کند در کانون توجه مثبت خیلی ازافرادقرار می گیرد که البته این ارتباط سالم زمانی شکل می گیرد که فرد احساس خود را بیان کند و به دیگران نیز این فرصت را بدهد که آنها نیزابراز کنند. افراد باید از ارتباط سالم و موفقی که با دیگران برقرار کرده اند مراقبت لازم را داشته باشند که مبادا با اقدام خصمانه و تلافی جویانه دچار آسیب شود، روشن است که همه ی خویشاوندان از نظر میزان و درجه ی ارتباط یکسان نیستند و در یک مرتبه قرار نمی گیرند و آن که نزدیک تر است، حق بیشتری بر عهده ما دارد.
2. توجه به خواسته های افراد خانواده
اگر انسان به سبب مصالحی که مورد عنایت خداست، خواسته زن و فرزند خود را بر خواست خویش و تکلیف غیر الزامی خدا مقدم بدارد و یا زن خواسته شوهر را بر انجام مستحبات مقدم بدارد و انگیزه ی او انجام دستورات الهی باشد خداوند پاداش بیشترب به او عنایت می کند چون با این کاربه صله رحم و خشنود کردن مؤمنان پرداخته است که نزد خدا ارزش و فضیلت این کار از انجام مستحبات بیشتر است.
3. تنظیم رابطه ی صحیح میان دو خانواده
دختر و پسری که از کودکی در دامن خانواده ای پرورش یافته است، نباید خانواده خود را به راحتی فراموش کند. عواطف هر فرد نسبت به خانواده اش، حتی اگر از آنها خاطرات ناخوشایند نیزداشته باشد، ریشه دار و عمیق است. زن و مردی که با هم ازدواج کرده و تشکیل خانواده داده اند، نباید ازیکدیگر انتظار داشته باشند که با افراد خانواده ی خود قطع رابطه کنند. لذا مسئولیت تنظیم روابط و رفتار مناسب ودرست زن و شوهر با دو خانواده، بر عهده فرزند همان خانواده است که نقش مهمی در ایجاد رابطه ای صمیمی و دوستانه بین همسر و خانواده خود دارد وشخص اوست که باید به گونه ای رفتار کند که محبت و صمیمیت بیشتری میان آنها برقرار شود بیان نکات مثبت همسر در زندگی مشترک و مطرح نکردن نکات منفی و کشمکش های زندگی خصوصی با خانواده خود، از نکات بسیار مهم است.
امیر مؤمنان علی علیه السلام به فرزندش چنین سفارش می کند: خویشانت را گرامی بدار، زیرا آنها پر و بال تو می باشند، که با آن پرواز می کنی و ریشه ی تو هستند که به آنها باز می گردی، و دست نیرومند تو می باشند که با آن حمله می کنی.
4.آرامش روان افراد خانواده
در اندیشه ی دینی ما حفظ، توسعه و تعمیق روابط فامیلی و ارتباط صمیمانه و حمایتی خویشاوندان اهمیت فراوانی دارد. درباره ی اهمیت صله رحم و نقش و پیامدهای آن در سلامت و آرامش روحی و بهداشت روانی انسان همین بس که امام صادق علیه السلام می فرمایند: ایجاد ارتباط فامیلی و پای-بندی به آن را تأمین کننده سلامت و عافیت تمام امور انسان معرفی کرده است.
همه انسان ها در زندگی با تنیدگی های کوچک و بزرگ مواجه می شوند. در مقابله با این تنیدگی ها، حمایت اجتماعی از افراد نقش مهمی دارد و بخش عمده ای از حمایت های اجتماعی، با روابط خویشاوندی تأمین می شود. این روابط زمینه برون ریزی عاطفی که در حصول آرامش روانی مهم است را فراهم می کند، افسردگی ها در اثر این روابط تا حدی کاهش می یابد. لذا با توجه به نقش مهم در مقابله با تنیدگی ها در سلامت جسمانی و روانی و تأثیر مهم روابط خویشاوندی در مقابله با تنیدگی ها می توان نحوه تأثیر صله رحم در سلامتی را تا حدی تبیین کرد.
5.افزایش روزی و رفع فقر در خانواده
شاید بعضی افراد به ارتباط صله رحم با خویشان و افزایش رزق و روزی توجه چندانی نکرده باشند و یا اینکه اصلا در رابطه این دو امر که با هم رابطه مستقیم دارند درکی نداشته باشند و حتی به نظرشان این امر قدری مشکل باشد. البته اگر قدری نگرش خود را در خصوص اسباب رزق و روزی و عوامل توسعه رزق ارتقاء بخشیم و نگاه خود را در خصوص محاسبات دنیایی و تأثیرگذار بودن عوامل مادی اصلاح کنیم، قدرت، اراده و تقدیر الهی را در این خصوص پررنگ تر خواهیم دید. در روایتی از پیامبر اکرم نقل شده است: هیچ خانواده ای صله رحم نمی کند، جز اینکه خداوند روزی را برآنها جاری می نماید و آنها در تحت حمایت خداوند هستند. همان گونه که همه ما میدانیم رزق مادی و افزایش روزی یکی از سودهای صله رحم، در زندگی دنیوی ما انسان ها است.
در اسلام برای همه امور دستورات و سفارشات بسیار کاربردی وجود دارد که واقعا عمل به این سفارشات تغییر بزرگی در زندگی ما انسانها ایجاد می کند، اما متأسفانه ما انسانها امروزه با کنار گذاشتن دستورات دینی در زندگی و مشغول مادیات شدن، به مشکلات بسیاری برخورد می کنیم که برای حل آن به همه طنابی چنگ میزنیم به جز طنابی که نجات دهنده ماست که همان اسلام است. که یکی از مشکلات اساسی امروزه خانواده ها نبود ارتباط افراد با یکدیگر است که اسلام با سفارش بسیار به صله رحم بیان دارد که بیشتر مشکلات خانوادگی ما با همین صله رحم به راحتی برطرف می شود.
فرم در حال بارگذاری ...
رهایی از شرک با شهادت رب از منظر انعام
نویسندگان:"فاطمه سادات موسی کاظمی ، راضیه پاکدامن نایینی”
با توجه به ارزش توحید در متون دینی و اینکه هدف از ارسال رسل و انزال کتب پرهیز از توهم شرک و رهایی از مضرات عظیم آن میباشد که دامنگیر روح و جسم و زندگی دنیا و آخرت انسان میگردد .این ضرورت انسان را بر آن میدارد تا بتواند با چنگ زدن به ریسمان کتاب هدایت، قرآن کریم، خود و دیگران را از شرک نجات دهد.مخصوصاًاز سوره توحیدی انعام که مضمون اصلی آن توحید و مبارزه با شرک میباشد؛ میتوان اسلوب آموزش توحید و رهایی از شرک را فرا گرفت و به کار بست .آنچه از تفاسیر برمیآید این است که قرآن در آیه ۱۸ انعام شهادت خداوند را بر توحید و نفی شرک بزرگترین شهادت یعنی بهترین دلیل بر جدایی حق از باطل قرار داده و میتواند حکم فیصله دهنده در تمام ادوار باشد این شهادت مانند شهادت نوع بشرنیست که در معرض خطر عدم علم، نسیان و یا خیانت به دلیل نقص باشد همچنین به مانند شهادت بشر به معنای قسم یاد کردن یا واگذاری طرف باطل به قیامت نمیباشد بلکه به معنای روش اثبات توحید در عقل وخرد و جان و فطرت انسان توسط خالق او است که با استدلال به خالقیت و صفات لازمه آن یعنی قدرت مطلق و علم نامحدود به اثبات در عقل و خرد آدمی و با نهادینه کردن آن در فطرت انسان به اثبات در جان و خرد و با قرار دادن نشانههای آن در جهان خارج به هر دو نوع اثبات کمک کرده است و در نهایت پس از اثبات صدق کلام وحی با بیان حکم توحید و نفی شرک بر حکم عقل و جان مهر تایید زده بر آن تاکید محکم میکند که به نوع اول شهادت ذاتی یعنی شهادت صفات ذاتی خداوند بر توحید و نوع دوم شهادت عملی یعنی: توحید در خلقت فطرت انسان و خلقت جهان نمایان است و به نوع آخر شهادت قولی (شهادت کلام صادق وحی )می پردازد که این سه نوع شهادت درکنار هم میتواند سست کننده پایههای شرک و از بین برنده آن بوده انسان را به وادی امن و سلامت توحید وارد کند
فرم در حال بارگذاری ...
راهکارهای مواجهه با هم جنس گرایی جوانان ازمنظراسلام
نویسندگان :"لیلا نوری ، راضیه پاکدامن نایینی”
ازمهمترین ابعاد وجودی انسان، بعد جنسی است که به عنوان غریزه جنسی دروجود آدمیان نهاده شده است. شیوه ارضای این غریزه بسیارمهم است؛ بقای نسل بشر وحیات وآرامش روح وروان او بستگی به این غریزه دارد امّا اگر مسیر ارضای غریزه جنسی از شیوهی طبیعی خلقت منحرف شود، به تمامی ابعاد زندگی او ضربه خواهد زد.یکی از انواع انحرافات جنسی همجنس گرایی است که به تمایل و رفتارعاطفی یا جنسی با همجنس ،گفته می شود و به دو دستهی همجنس گرایی مرد به مردو همجنس گرایی زن به زن ، تقسیم میشود. انحراف همجنس گرایی که حداقل ریشۀ تاریخی آن، طبق آموزه های قرآن، به قوم لوط واصحاب رسّ برمی گردد، دربرهه های مختلف تاریخ ودر میان مناطق وگروه های مختلف مردم، در قالب ها و اشکال گوناگونی دیده شده است. “همجنس گرایی” ، با داشتن بار معنایی گرایش ؛ به یک گرایش و کشش فطری اشاره دارد که می بایست لزوما در نهاد فرد قرار داشته باشد. اما “همجنس بازی"، با همراه داشتن بار معنایی لغت “بازی” ؛ به یک تفنّن جنسی و یک متد ارضا نیازهای عاطفی و جنسی اشاره می کند. هم جنس بازی و ارضای غریزه جنسی از طریق همجنس مانند لواط ( درمردان ) و مساحقه (در زنان) به هر شکل که باشد حرام و گناه کبیره محسوب می شود. اصل هم جنس گرایی، گناه محسوب نمی شود چون یک رفتار نیست بلکه میلی است درونی که گاه به دلیل کارکرد نامناسب هورمونی رخ می دهد و گاه فرد از این حالت بیزار است. متاسفانه امروزه یکی از بزرگترین ناهنجاری های جوامع مختلف، بخصوص جوامع به اصطلاح پیشرفته ی غربی انحراف “هم جنس گرایی” است که به سمت عادی شدن وطبیعی جلوه کردن وحتی قانونی شدن پیش می رود.دوره نوجوانی وجوانی حساس ترین برهه ی عمر فرد است ونحوه مواجهه با نیازهای جنسی وتعدیل آنها در این دوران اهمیت ویژه ای دارد.دین اسلام که کامل ترین ادیان است، برای پیشگیری وکنترل این انحراف بزرگ در جوانان، راهکارهای موثری بیان نموده است.
در قرآن مجید در سوره هاي اعراف ، هود، حجر، انبیاء، نمل و عنکبوت وشعراء، به قوم لوط و گناه بزرگ آنهااشاره شده است ، اما در هر مورد تعبیرش با دیگری متفاوت است و در هر کدام ازآنها به یکی از ابعاد این عمل شنیع اشاره می کند در آیات قرآن، این عمل زشت تحت عناوین” اسراف” ،” خبیث” ،” فسق” ،” تجاوز"، “جهل” و” قطع سبیل” مطرح شده است. درروایات ،هم جنس گرایی گناه کبیره وموجب گسترش فساد وفحشا برشمرده شده است.در زمینه پیامدها وآثاردنیوی واخروی همجنس بازی نیز روایات فراوانی ذکر شده است ازجمله کفر شناخته شدن لواط، نازل شدن سنگ عذاب برای لاطی هنگام مرگ، فاحشه و زشت بودن لواط، پیدا کردن شهوت زنانگی در فرد در اثر این انحراف، انگیزه دعوت به سوي خود از سوی فاعل لواط، قطع نسل، غضب خدا، زنای اکبر بودن مساحقه و…که خارج از مجال این نوشتار است.
راهکارهای اسلام برای پیشگیری ودرمان این انحراف جنسی را می توان به دو دسته ی راهکارهای فردی واجتماعی تقسیم کرد.
مهمترین راهکارهای فردی دراین زمینه عبارتنداز:تقوا و خویشتنداری، رعایت عفت وحیا، استعاذه ، کنترل حواس ظاهری وباطنی، فرار از موقعیت آسیب زا، روزه داری و تعدیل میل جنسی، ایمان به آخرت، توجه به عزت وکرامت انسانی خود، توجه به ارزش ها، مشارطه ومحاسبه، توجه به پیامدهای نابههنجاری های جنسی،- امتناع از دوستیهای افراطی، توبه وامید به بخشش پروردگار
راهکارهای اجتماعی را می توان به سه دسته کلی تقسیم کرد:
1-تربیت وسلامت روحی وجنسی فرزندان در خانواده،که شامل مواردی چون : رعایت آداب اسلامی مبا شرت، بارداری وشیردهی و آداب اسلامی پس از تولد ازجمله خواندن اذان واقامه در گوش نوزاد،کام برداشتن از نوزادو…- جداسازی بستر خواب کودکان-پوشش مناسب-خود داری از انجام عمل جنسی در برابر فرزندان وآموزش اجازه گرفتن فرزندان برای ورود به اتاق والدین-توجه به تغذیه در تعدیل میل جنسی-دقت در استحمام فرزندان-بهداشت ونظافت دستگاه جنسی- بوسیدن صحیح فرزندان-تقویت غیرت درپسران وتقویت حیا در دختران بر پایه دوستی ومحبت در خانواده- انجام اعمال عبادی در انظار فرزندان-آموزش چگونگی تماس امن با دیگران- ابراز محبت صحیح وکافی در کانون خانواده-آموزش صحیح سلامت وبهداشت جنسی وکمک به امر ارضای صحیح نیاز جنسی(ازدواج) و..می شود.
2-حفظ حجاب در جامعه
3- نهادهای حکومتی که شامل: برخوردقاطع با متخلفان-آموزش بهداشت روابط جنسی وآداب وکیفیت صحیح ارضای نیازهای جنسی ازسوی متولیان امر ازجمله وزارت آموزش وپرورش و وزارت بهداشت و درمان-اهتمام به ازدواج جوانان وفراهم سازی مقدمات ازدواج آنان و.. می شود.
باتوجه به مطالعاتی که دراین زمینه انجام شد، پیشنهاد می شود برنامه های رایگان وگسترده تری در مراکز آموزشی ومشاوره ای برای جوانان درنظر گرفته شود و با کمک روان شناسان وجامعه شناسان ماهروآگاه ، جزوات آموزشی مناسب تدریس درمدارس ومراکز بهداشتی تهیه شود و برای والدین کلاس های هشداردهی وآگاه سازی بی پرده وشفاف ،دربارۀ این انحراف تشکیل شود. همینطور برای مبتلایان به این ناهنجاری اقدامات آموزشی ودرمانی جدی تر وکارآمدتری صورت گیرد ،به نحوی که تمایل بیشتری به درمان خودپیدا کنند.
فرم در حال بارگذاری ...